Използването на солариум особено през зимния период влияе положително върху здравето. Слънцето засилва имунитета, затова през зимния период ползването на солариум е препоръчително. Витамин D, който е необходим за формирането на костите, се образува само на слънце или в солариум. Нашето тяло се нуждае от равномерно снабдяване с витамин-Д през цялата година, а това се постига чрез УВ лъчение. Солариумът е много повече от средство за добиване  на тен, освен, че  допринася за по-добра визия и по-добро самочувствие се използва и за лечение. Ако говорим за неговите предимства на първо място стои медицинското значение на солариума.

От латински солариум означава слънце. Солариумът е апарат, който излъчва УВ светлина, която се използва и за медицински цели, например при лечение на депресия, стимулира отделянето на серотонин затова голяма част от жените посещават солариум освен за добивне на тен, и за да редуцират нивата на стрес. Статистиката показва, че причините, които ги карат да посещават солариум е усещането за спокойствие, което изпитват след излагане на ултравиолетовите лъчи. Заради натрупването на витамин Д в кожата солариумът се отразява добре и при лечение на остеопороза, подхранва се и ставния хрущял, добре влияе при псориазис, акне и много други кожни заболявания.

Слънчевите лъчи, били те естествени или изкуствени, са необходими за доброто ни здраве и затова умереното използване на солариума през зимата донася повече полза отколкото вреда. Страдащите от болки в мускулите и ревматизъм трябва да използват солариум, той влияе и регулира  нивото на холестерола. Всичко това, разбира се, не изключва и консултацията с лекар дерматолог преди посещение в солариум. Според дерматолозите, 20-минутен престой в солариум се равнява, колкото цял ден на плажа. Познавайки типа кожа и нейната чувствителност ние бихме могли да изберем подходящата соларна козметика.

Специализираната козметика за солариум е препоръчителна за хората с по-чувствителна кожа, склонни към слънчево изгаряне. Прониквайки в кожата, ултравиолетовите лъчи не могат да предизвикват  изгаряния, освен в случаите, когато престоят в солариума е твърде дълъг. Продължителното и неконтролираното излагане на ултравиолетови лъчи, може да доведе до  преждевременното остаряване на кожата, увреждането на очите и други проблеми. Използването на специални защитни масла за солариум, които се продават във всеки реномиран салон е важно и препоръчително.

Производителите на тези средства: кремове, лосиони емулсии с различна консистенция ги разработват в няколко линии: за формиране на базов загар, за поддържане на вече получен загар и серия за грижа за кожата след сеансите в солариума. Най-използвани са охлаждащите, ускоряващите загара и тези, които придават особен оттенък на загара (от бронзов до шоколадов). Препоръчителната доза ултравиолетови лъчи, която  е необходима за постигане на красив тен, се получава след 12–20 сеанса с продължителност 5–10 минути, не повече от два пъти седмично.

Pin It